SLET BUBENÍKŮ

SLET BUBENÍKŮ

live
Premiéra:21. říjen 2017
Délka:120 minut

Trailery

Fotogalerie

Plakáty

V České republice stejně jako v Evropě existuje řada festivalů různého žánrového zaměření. Slet bubeníků se v celoevropském kontextu natolik vymyká konvenčním festivalům, že nemá obdoby. To ostatně potvrzují jak návštěvníci našeho festivalu, tak odborná veřejnost a především samotní zúčastnění hudebníci. Svým pojetím, dramaturgií a především koncepcí si získal Slet bubeníků, jehož domovským přístavem se stala Praha, nenahraditelné místo na hudební mapě Evropy.

Každý rok jiná sestava, každý rok vytvoření nových kompozic – to je každoročně hlavní myšlenka Sletu bubeníků. Jen jeden umělec se opakuje každoročně, a to Pavel Fajt, který patří k zakladatelům přehlídky Slet bubeníků, a který je uměleckým vedoucím a garantem projektu. Fajt je známý svým přesahem a hudebním nadhledem, není ukotven v žádném hudebním žánru. Ke spolupráci zve své bubenické kolegy z tuzemska, výběr je vždy takový, že zahrnuje vícero hudebních žánrů a uměleckých směrů, a tak na podiu umožňuje setkání, která by se jinak neodbyla. Vedle sebe stojí a spolupracují reprezentanti zcela odlišných hudebních žánrů, jako například alternativa, rock, ethno, world music, ambientní hudba, klasická hudba. Vůdčí umělecká osobnost Pavla Fajta svojí hudební vizí stmelí hudební vnímání ostatních hudebníků v jeden kompoziční celek.

Produkčně je Slet bubeníků zajištěn tak, že všichni zúčastnění mají zajištěn tvůrčí pobyt, který trvá deset dní. Během tohoto období vzniká hudební materiál k novému ročníku. Skladby z minula se nikdy neopakují, každý rok vzniká nové dílo, nová hudebně rytmická kompozice. Po deseti dnech workshopu, zkoušení a umělecké přípravy je kompozice předvedena veřejnosti.

The Dark Side of the Groove je podtitul letošního ročníku Sletu bubeníků, kterým hudebníci chtějí vzdát hold prvním hudebníkům, kteří začaly groove používat, a tím odstartovali novou kapitolu hudby, která stvořila nové hudební styly, jako je techno, drum´n´base, hiphop, rap, chill-outová hudba. Bubeníci se odvolávají až ke kořenům, kdy Pink Floyd na albu Dark side of the Moon použili sekvencer. Bubeníci do svých rytmických kompozic hodlají začlenit samply z průkopnických dob, rozvinout je s elektronikou, bubny a cimbálem, coby etnickým bicím nástrojem. Pod rytmy tak budou bublat parafráze na nejstarší hudbu stylu groove

Datum lokální premiéry: 21. říjen 2017

bicí: Pavel Fajt , Pavel Koudelka , Ondřej Anděra , Tomáš Reindl  •  Perkusie: Miloš Vacík  •  Host: Petr Gablas