Veselé paničky windsorské

Veselé paničky windsorské

Délka:120 minut

Fotogalerie

Plakáty

Veselé paničky windsorské

Divadlo Bedřicha Kaněry

Hlavním motivem hry je hon na mladou Annu, dceru měšťanů Hoškových, o kterou se uchází hned několik nápadníků. Jednak francouzský lékař Cajus, favorit paní Hoškové, dále synovec venkovského soudce Bartoloměj Tintik. Ten je zase preferovaný Anniným otcem. A nakonec mladý šlechtic Fenton, kterého miluje Anna a za kterého se nakonec provdá.

Zábavnou příhodou je úmysl rytíře Jana Falstaffa získat si přízeň paní Hoškové nebo paní Vodičkové, které si to samozřejmě sdělí. Nejprve samy a později i s manžely a přáteli se na rytíře domluví a veřejně ho zostudí.

Komedie Veselé paničky windsorské zaujme především gejzíry jazykového vtipu, neboť každá její postava má výraznou a osobitou řeč. Postavy lékaře a velšského pastora mluví jakýmsi zkomoleným jazykem, čímž chtěl autor odlišit jejich původ. Prostřednicí mezi všemi nápadníky je panna Čiperná. Sbírá klepy, každému poví co chce slyšet a dohazuje slečnu Annu všem třem současně.

Svou pointou a některými příhodami hra připomíná zábavné středověké historky o tom, jak potrestat někoho, kdo se chová namyšleně a chce odloudit ženu jinému. Přitom nikomu nehrozí poprava, ale veřejná ostuda a zesměšnění.

Země původu:

  • Česká republika